Seu portal de pesquisas em queijos artesanais

2008-2011

BORELLI, B. M. et al. Identification of Staphylococcus spp. isolated during the ripening process of a traditional Minas cheese. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 63, n. 2, p. 481–487, 2011.

DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352011000200028


DE OLIVEIRA, K. A. et al. Qualidade microbiológica do queijo de coalho comercializado no município do Cabo de Santo Agostinho, Pernambuco, Brasil. Arquivos do Instituto Biológico, v. 77, n. 3, p. 435–440, 2010.

DOI: https://doi.org/10.1590/1808-1657v77p4352010


FREITAS, M. F. L. D. et al. Detecção de genes toxigênicos em amostras de Staphylococcus spp. isoladas de queijos de coalho. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 29, n. 2, p. 375–379, 2009.

DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612009000200022


FREITAS FILHO, J. R. D. et al. Avaliação da qualidade do queijo “Coalho” artesanal fabricado em Jucati - PE. Extensio: Revista Eletrônica de Extensão, v. 6, n. 8, p. 35–49, 2009.

DOI: https://doi.org/10.5007/1807-0221.2009v6n8p35


LIMA, C. D. L. C. et al. Bactérias do ácido láctico e leveduras associadas com o queijo-de-minas artesanal produzido na região da Serra do Salitre, Minas Gerais. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 61, n. 1, p. 266–272, 2009.

DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352009000100037


LIMA, C. D. L. C. et al. Microbiological, physical-chemical and sensory evaluation of a traditional Brazilian cheese during the ripening process. World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 24, n. 11, p. 2389–2395, 2008.

DOI: https://doi.org/10.1007/s11274-008-9751-1


MACHADO, T. F. et al. Interferência da microbiota autóctone do queijo coalho sobre Staphylococcus coagulase positiva. Revista Ciência Agronômica, v. 42, n. 2, p. 337–341, 2011.

DOI: https://doi.org/10.1590/S1806-66902011000200011


NESPOLO, C. R.; BRANDELLI, A. Production of bacteriocin-like substances by lactic acid bacteria isolated from regional ovine cheese. Brazilian Journal of Microbiology, v. 41, n. 4, p. 1009–1018, 2010.

DOI: https://doi.org/10.1590/S1517-83822010000400020


NESPOLO, C. R.; TAFFAREL, J. A. S.; BRANDELLI, A. Parâmetros microbiológicos e físico-químicos durante a produção e maturação do queijo Fascal. Acta Scientiae Veterinariae, v. 37, n. 4, p. 323–328, 2009.

DOI: https://doi.org/10.22456/1679-9216.16391


PINTO, M. S. et al. Survival of Listeria innocua in Minas Traditional Serro cheese during ripening. Food Control, v. 20, n. 12, p. 1167–1170, 2009.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2009.02.007


PINTO, M. S. et al. The effects of nisin on Staphylococcus aureus count and the physicochemical properties of Traditional Minas Serro cheese. International Dairy Journal, v. 21, n. 2, p. 90–96, 2011.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2010.08.001


RESENDE, M. F. S. et al. Queijo de minas artesanal da Serra da Canastra: Influência da altitude das queijarias nas populações de bactérias acidolácticas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 63, n. 6, p. 1567–1573, 2011.

DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352011000600039


ROSA, T. D. et al. Microbiological and physicochemical characteristics and aminopeptidase activities during ripening of Serrano cheese. International Journal of Dairy Technology, v. 61, n. 1, p. 70–79, 2008.

DOI: https://doi.org/10.1111/j.1471-0307.2008.00361.x


SANTANA, R. F. et al. Qualidade microbiológica de queijo-coalho comercializado em Aracaju, SE. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 60, n. 6, p. 1517–1522, 2008.

DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352008000600031


VIANA, F. R. et al. Occurrence of coagulase-positive Staphylococci, microbial indicators and physical-chemical characteristics of traditional semihard cheese produced in Brazil. International Journal of Dairy Technology, v. 62, n. 3, p. 372–377, 2009.

DOI: https://doi.org/10.1111/j.1471-0307.2009.00510.x